
Nasze dietetyczki
Czy wiesz, dlaczego zdrowa dieta powinna być tak ważna w Twoim życiu?
Mylnie tkwimy w przekonaniu, że dietę stosuje się tylko po to, aby schudnąć. A przecież może być wręcz przeciwnie! Dieta może pomóc nam podwyższyć wagę i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Dobra zbilansowana dieta powinna nam towarzyszyć każdego dnia. Dzięki temu dopieścimy swój organizm – dostarczymy mu odpowiednich minerałów i witamin. On z kolei odwdzięczy nam się dobrą kondycją fizyczną i odpornością na choroby.
Z przyjemnością pokażemy Ci, że dieta nie musi oznaczać głodówek i posiłków, które nie mają żadnego smaku.
Poznajmy się bliżej!


Martyna Szpaczek
Cześć! Mam na imię Martyna i jestem magistrem dietetyki klinicznej. Ukończyłam studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku „dietetyka” specjalizacji „dietetyka kliniczna”. Kierunek, który wybrałam, utwierdził mnie w przekonaniu, że chcę pomagać ludziom osiągnąć upragnioną sylwetkę, poprawić swoje zdrowie oraz nauczyć ich zdrowych nawyków.
Ukończyłam szereg szkoleń z zakresu dietetyki, jak na przykład:
- Dieta redukcyjna od A do Z,
- Żywienie po przeszczepach narządów,
- Żywienie w niedożywieniu,
- Dieta ketogeniczna,
- Podstawy dietetyki sportowej,
- Holistyczne spojrzenie w dietoterapii dny moczanowej,
- Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka,
- Psychodietetyka,
- Kobieta a hormony,
- Psychodietetyka w praktyce,
- i inne.
W dalszym ciągu rozwijam się i zdobywam nowe kwalifikacje, ponieważ dietetyka i zdrowe żywienie jest moją pasją. Uwielbiam pomagać innym i monitorować, jak ich wyniki zdrowotne się poprawiają a oni sami czują się lepiej!
Na moich kanałach w mediach społecznościowych publikuję dużo ciekawych porad dietetycznych oraz przepisów na smaczne i co najważniejsze szybkie posiłki. Jestem przekonana, że znajdziesz tu coś odpowiedniego dla siebie!


Tomiła Karwowska
Nazywam się Tomiła Karwowska i jestem magistrem dietetyki klinicznej. Skończyłam licencjat na Śląskim Uniwersytecie Medycznym i magistra na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej. Obydwie szkoły na specjalizacji: dietetyka kliniczna. Uczestniczyłam również w takich kursach oraz konferencjach jak:
- „Żywienie, suplementacja, trening, motywacja, doping w sporcie” realizowane przez PEI,
- „Dieta roślinna w sportach siłowych” realizowane przez dr Damiana Parola,
- „Żywienie, kobieta a sport” realizowane przez Akademię Dietetyki Sportowej,
- „Sport nutrition, - ketogenic & carb cycling” realizowane przez Premium Sport Academy,
- „I Kongres pediatryczno - żywieniowy” pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia,
- „Wspomaganie żywieniowe wyników sportowych i biegaczy i w budowaniu masy mięśniowej” realizowane przez spółkę Mój Dietetyk,
- „Psychodietetyka, zrozumieć żywienie” realizowane przez Śląskie Centrum Zdrowia.
Ze względu na to, że dietetyka to nie tylko mój zawód ale także i pasja, cały czas dokształcam się i podnoszę swoje kwalifikacje, żeby być na czasie i pracować z pacjentami najlepiej jak tylko potrafię. Często współpracuję również osobami na diecie roślinnej i aktywnymi fizycznie. Prywatnie kocham gotować, jeść i podróżować, Pierwsze dwie pasje popchnęły mnie w kierunku dietetyki a ostatnia dodaje mi ciągle nowych inspiracji do tworzenia jadłospisów.
Z Martyną poznałyśmy się na studiach i już od kilku lat przyjaźnimy się, razem szkolimy i podróżujemy, natomiast dopiero teraz zdecydowałyśmy się połączyć siły.
Moim głównym celem jest pokazanie Ci, że zdrowe odżywianie może być przyjemne oraz stać się naturalną częścią Twojego życia. Na co dzień zarówno w swoim żywieniu jak i w jadłospisach dla pacjentów, jestem zwolenniczką szybkich, prostych i zdrowych posiłków, które w przyjemny sposób umożliwiają redukcję czy utrzymanie masy ciała.