Alergia na białka mleka krowiego (BMK) jest jednym z najczęstszych rodzajów alergii pokarmowych, zwłaszcza u małych dzieci. Wczesne rozpoznanie i odpowiednie postępowanie są kluczowe, aby uniknąć poważniejszych objawów i poprawić komfort życia dziecka. Warto zrozumieć, jak dokładnie działa mechanizm alergii, aby móc skutecznie zarządzać dietą i zapewnić dziecku bezpieczne i zbilansowane odżywianie.
Na czym polegają alergie?
Alergia jest sytuacją, w której naszym komórkom odpornościowym dany składnik nie do końca się podoba i wtedy uruchamia swoje działa w postaci przeciwciał.
Mleko zawiera kazeinę, która stanowi 80% białek występujących w tym produkcie oraz białka serwatkowe takie jak B laktoglobulina, alfa laktoglobulina oraz albuminę wołową.
Alergie najczęściej diagnozuje się u dzieci po 6 miesiącu życia, natomiast czasem wcześniej w przypadku kiedy dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, w którym występują białka mleka krowiego, takie dzieci muszą być karmione specjalnymi mieszankami, które nie zawierają białek kazeinowych oraz serwatkowych. W przypadku kiedy jest ryzyko, że dziecko karmione piersią ma alergie wtedy również stosuje się restrykcje żywieniowe. U dzieci z lekką czy umiarkowaną alergią, co jakiś czas wykonuje się test prowokacji i sprawdza reakcję organizmu na ten składnik. Jak rozpoznać, czy dziecko ma alergię na BMK?
To wszystko zależy od stadium przypadłości, częstymi objawami są biegunki, wymioty, ulewanie, wysypka skórna, niedokrwistość z niedoboru żelaza oraz atopowe zapalenie skóry.
Ostateczną diagnozę potwierdza lekarz.
O czym należy pamiętać będąc alergikiem
W przypadku eliminacji nabiału odzwierzęcego, należy pamiętać żeby zadbać o odpowiednią podaż wapnia w diecie takiego dziecka, lekarz decyduje czy są konieczne suplementy, natomiast najczęściej należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia wraz z dietą.
Czym zastąpić nabiał?
Oczywiście z diety należy wyeliminować mleko, ale również wszystkie produkty na jego bazie czyli: śmietanę, jogurty naturalne, serki kremowe, serki homogenizowane itd.
Jednak obecnie rynek oferuje paletę produktów, które są roślinnymi alternatywami w stosunku do wersji odzwierzęcych, w grę tutaj wchodzą wszelkiego rodzaju mleka roślinne, z wyjątkiem mleka ryżowego w przypadku którego u dzieci jest ryzyko zatrucia arsenem.
Gęstą śmietankę zamień na mleczko kokosowe, które ma również gęstość wartość odżywczą, a jest świetnym produktem jako baza do sosu czy deseru.
Jogurt grecki i naturalny zastąp jogurtem kokosowym, który jest równie smaczny i odżywczy.
Wszelkiego rodzaju produkty pochodzenia roślinnego będą stanowiły idealne zmienniki w sytuacji, którą jest alergia na białka mleka krowiego.
Natomiast serki kremowe możesz zamienić hummusem, który jest pastą z ciecierzycy, taki produkt będzie w 100% wartościowy ze względu na zawartość białka oraz niezbędnego do pracy jelit – błonnika.
Wołowina a alergia
U dzieci, które zmagają się z alergią na BMK eliminuje się wołowinę, ze względu na występowanie albuminy wołowej, która u dzieci z nasiloną alergią może powodować spotęgowane objawy alergiczne.
Czy alergie utrzymują się do końca życia?
Nie sądzę, większość dzieci “wyrasta” z alergii na BMK do 5 roku życia, bardzo ważne jest wykonywanie prób prowokacji co ok. 6 – 12 miesięcy produktami mlecznymi, taka weryfikacja jest nam w stanie stwierdzić, czy dziecko nadal nie toleruje BMK. Natomiast najlepiej robić to pod okiem lekarza lub dietetyka.